kweeperenjam

Even proberen ….. kweeperen

Hoewel de klok weer terug is gezet, de dagen korter worden, het weer af en toe een beetje mistroostig is, geniet ik volop van de herfst. De gordijnen van bladeren in die onvoorstelbare mooie kleuren, de paddenstoel op een peluwtje van mollige mos en een roodborstje dat ook werkelijk tegen het raam tikt! Binnen zijn de kaarsjes aan evenals de verwarming (helaas heb ik geen open haard).
En dan gaat de bel… het is Bep, mijn bloemenmaatje. “Moet je eens proberen, zegt ze, kweeperen.” En ik krijg een doos in mijn armen geduwd. Er zit een soort appels in met een laagje dons op de schil, en een recept (te vinden hieronder bij “Lees recept Kweeperen jam”). “Heerlijk voor jam” zegt ze. Dat laat ik me geen twee keer zeggen en de volgende dag heb ik meteen 3 potten gemaakt. Wow, wat is dat lekker!
Haastige spoed is zelden goed en dat geldt zeker ook voor het maken van jam! Ik ben daardoor vergeten de peren te pureren. Maar in de pot vind ik die stukjes er eigenlijk wel prima uitzien en aan de smaak doet het niets af!

Natuurlijk kon ik het niet laten om een bijpassend jampothoesje te haken.

Kweepeer, wat is dat ook alweer?
Kweepeer: een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en de vrucht is algemeen bekend in veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan (bron: Wikipedia).